Stručnjaci otkrili kako najlakše skinuti salo na stomaku

Nakupljanje sala na trbuhu jedan je od najčešćih estetskih problema kod većine ljudi, ali i razloga nesigurnosti, prvenstveno kod žena. Iako ovaj problem prvenstveno ima veze s izgledom, s vremenom salo može uzrokovati i neke ozbiljnije zdravstvene probleme pa ga je zbog toga potrebno rješavati čim se pojavi. No, zašto se uopće javlja?

Istraživanja su pokazala da se najviše debljamo upravo u području trbuha, a nutricionist Rob Hobson kaže da promjena razine hormona tijekom menopauze i značajan pad estrogena mogu utjecati na raspodjelu tjelesne masnoće i, samim time, stvaranje naslaga na trbuhu.

”Smanjena tjelesna aktivnost i gubitak mišićne mase, broj djece koju ste imali, obiteljska povijest pretilosti, korištenje antidepresiva i češće jedenje vani ili naručivanje gotove hrane mogu biti faktori koji negativno utječu na obujam vašeg struka”, objašnjava, dok nutricionistica Pippa Campbell dodaje kako bi za to mogao biti krivac višak inzulina, hormona koji je zadužen za reguliranje našeg metabolizma.

”Inzulin je odgovoran za pretvaranje šećera i ugljikohidrata u energiju. Kad ne uspijemo iskoristiti ovu pohranjenu energiju kroz vježbu, ona se brzo pretvara u tjelesnu masnoću koja se nalazi oko sredine tijela”, govori Campbell. Isto tako, naglašava kako je dobra stvar ta što salo na trbuhu nije nerješivo, već postoji nekoliko jednostavnih trikova kako brzo i lako istopiti salo na trbuhu.

Izbjegavajte stres

Stručnjaci naglašavaju kako je razina stresa uvelike povezana s debljanjem, a naročito s nakupljanjem sala. ”Kada vaš mozak misli da vam je život u opasnosti, on potiče oslobađanje adrenalina i kortizola. Zato vodite računa o izbjegavanju stresa i redovitom opuštanju, dovoljno je i pruža trenutačnu energiju za pet do 10 minuta”, objašnjava Hobson.

Naime, kad ste pod stresom, mast i glukoza koji putuju vašim probavnim sustavom talože se u obliku masti oko vašeg struka, a Campbell savjetuje da u slučajevima kada ne možete potpuno eliminirati stres iz svojeg života, isti možete učinkovito smanjiti meditacijom, jogom ili vježbama disanja.

Kombinirajte različite vježbe

Tjelovježba je odlično rješenje za dovođenje tijela u formu, preplavljuje nas endorfinom koji donosi dobro raspoloženje, ali i potiče osjećaj uzbuđenja nakon samog vježbanja. Osim toga, isprobavanje raznolikih vježbi od velike je važnosti za održavanje vitkog struka.

”Činjenica da tijekom vježbanja koristimo veće količine kisika, stvarajući pritom veći protok krvi, također ima pozitivan učinak na mozak i na to kako se osjećamo”, objašnjava trenerica Maria Eleftheriou.

”Ljudima su s godinama potrebne izometrijske i ekscentrične vježbe koje funkcioniraju u apsolutno svim uvjetima. Zato krenite s utezima, ali nemojte prestati s kardio treninzima. Naime, čak i 30-minutna šetnja ili vožnja biciklom oslobodit će endorfine koji su vam potrebni, a neće štetiti zglobovima. Intervalni trening jednom tjedno može vam pomoći u rješavanju sala na trbuhu, održavanju zdravlja srca i ublažiti simptome menopauze”, dodaje.

Jedite jaja

Stručnjaci savjetuju da u svoju prehranu uključite što češću konzumaciju jaja. Naime, smatraju kako je potrebno smanjiti količinu unosa kruha i umjesto ugljikohidrata za doručak ili ručak radije birati namirnice bogate proteinima.

”Zamijenite zobenu kašu ili granolu za doručak s velikim udjelom proteina kao što su kuhana jaja, dimljeni losos ili proteinski shake. To će vam pomoći potaknuti metabolizam već na samom početku dana”, objašnjava nutricionistica