Orašasti plodovi i sjemenke

ako su bogate mastima i kalorijama, ove namirnice sadrže zdrave masti koje, dokazano je, potiču gubljenje viška kilograma. Usput, ne trebaju gotovo nikakvu pripremu pa su jako jednostavne za konzumaciju.

Bademi

Bademi su možda najpopularniji orašasti plod s nizom pozitivnih učinaka na zdravlje. Bogati su vitaminom E, antioksidansima, magnezijem i vlaknima te zdravim mastima. Studije potvrđuju da bademi potiču gubljenje viška kilograma i značajno poboljšavaju metabolizam.

Chia sjemenke

Chia sjemenke su među nutritivno najvrjednijim namirnicama na svijetu. U samo 30 grama chia sjemenki, dobiva se 10 g vlakana te visok udio magnezija, mangana, kalcija i drugih nutrijenata. Također, chia sjemenke su izvrstan izvor omega-3 masti.

Kokos

Kokos je bogat vlaknima i moćnim masnim kiselinama naziva srednjelančani trigliceridi. Kokosovo ulje je izvrstan izbor i za kuhanje jer izvrsno podnosi visoke temperature.

Makadamija oraščići

Ovi ukusni oraščići imaju visok udio mononezasićenih masnih kiselina i nizak udio omega-6 masnih kiselina, niže od bilo kojih drugih orašastih plodova.

Orasi

Orasi su bogati vlaknima i nizom vitamina, minerala i zdravih masti. Orah je bogat vitaminom A, niacinom, kalijem, fosforom i magnezijem.

Kikiriki

Kikiriki je bogat nutrijentima i antioksidansima. Studije potvrđuju da kikiriki pomaže u gubljenju viška kilograma. Osim običnih kikirikija, dostupan je i maslac od kikirikija koji je izvrstan snack.