Napunite paprike na grčki način i uživajte u brzom ljetnom obroku
Zdravstvene koristi mediteranske prehrane su višestruko dokazane, a osim toga, obiluje ukusnim jelima. Ljeto je idealna sezona za uključivanje što većeg broja namirnica karakterističnih za ovo podneblje u vašu ishranu. Današnji recept inspirisan je sastojcima koje uglavnom povezujemo s Grčkom, stoga, čak i ako ovog ljeta niste otputovali na neki od grčkih otoka, možete pripremiti ovaj brzi obrok i uživati u mediteranskim ukusima kod kuće. Punjene paprike su često na jelovniku tokom ljetnih mjeseci širom Hrvatske, ali ako ste se zasitili klasične i nešto teže verzije ovog jela, predlažemo da isprobate malo drugačiji, ali jednako ukusan pristup. Ovaj recept predstavlja punjene paprike grčkog stila s takvim sastojcima kao što su feta sir, tikvice, rajčice, masline… Pogledajte ispod kako pripremiti ovu laganiju verziju punjenih paprika. Potrebne namirnice (6 obroka): 6 babura paprika 15 ml maslinovog ulja 500 g bezkoštnih i bez kože pilećih prsa Sušeni origano, sol, svježe mljeveni crni biber 350 ml pilećeg bujona 240 g kus-kusa 1 mala glavica crvenog luka, sitno sjeckana 1 tikvica, sitno sjeckana 1 češanj češnjaka, sitno sjeckan 150 g cherry rajčica, narezanih na četvrtine 90 g crnih maslina, bez koštica i sjeckanih 10 g svježeg kopra, sjeckanog 120 g mrvice feta sira Kriške limuna za serviranje Postupak pripreme: Prethodno zagrijte pećnicu na 180 C. Odsjecite vrhove paprika, očistite ih od sjemena i postavite ih uspravno u veliku vatrostalnu posudu. U velikoj tavi, na srednje jakoj vatri, zagrijte ulje. Dodajte pileća prsa i origano; začinite solju i biberom. Pecite, povremeno miješajući, dok piletina ne dobije zlatnu boju. Premjestite na dasku za sjeckanje i ostavite da odstoji 5 minuta, zatim sitno sjeckajte. Dok čekate, pripremite kus-kus uz pomoć polovine pilećeg bujona. Prebacite kus-kus i pileća prsa u veliku zdjelu, dodajte luk, tikvice, češnjak, rajčice, masline, kopar i polovinu feta sira. Dobro promiješajte i po potrebi dodatno začinite. Punite paprike pripremljenom smjesom, pospite preostalim feta sirom po paprikama. Preostali bujon ulijte u posudu za pečenje (da bi se paprike kuhale na pari) i pokrijte folijom. Pecite paprike dok ne postanu mekane i dok se sir ne rastopi, otprilike 40 minuta.