Matcha sve popularnija

Matcha je sve popularniji napitak. Radi se o zelenom čaju u prahu koji je jedinstven po metodi berbe, obrade i pripreme. Ono što je specifično za matchu jest da se biljka Camellia sinensis prekrije otprilike mjesec dana prije same berbe kako bi se spriječila sunčeva svjetlost. Biljke moraju biti daleko otpornije kad su lišene sunčeve svjetlosti što je zapravo njihova hrana. Samim time, takva biljka koja je rasla u sjeni, prava je bomba teanina i kofeina za razliku od drugih vrsta čajeva. Matcha se nakon berbe čisti pa se samo listovi koriste za čaj koji se zatim melju u prah. Danas najkvalitetnija matcha dolazi uglavnom iz Japana.

Dobru matchu prepoznat ćete po žarko zelenoj boji. Mnogo je vrsta matche i potrebno je pažljivo čitati sitna slova na poleđini ambalaže jer ako dolazi iz Japana veće su šanse da je stvarno kvalitetna za razliku od kineske.

Za pripremu čaja trebali biste birati ipak onu najbolje kvalitete jer prava matcha nije oporog okusa već lagano slatkastog. Također, za pravi ritual trebali biste obratiti pažnju na vodu. Najbolja voda je ona koji nabavite na izvoru što može biti dio vašeg novog rituala. Priprema matcha čaja nezaobilazna je na japanskim ceremonijama čaja. Najzanimljivija je priprema kad vruću vodu pomiješate s prahom, a sve zajedno treba sjediniti energičnim potezima koristeći bambusovu metlicu.

Matcha je izuzetno blagotvorna za organizam, pršti antioksidansima, a mnogo je zdravija varijanta za podizanje energije od ispijanja hektolitara kave tijekom dana.