AKO MJESEC DANA JEDETE …

Moderni nutricionizam sve više ide u smjeru organskog i prirodnog uzgoja, odnosno načina na koji su uzgajali, jeli, a u konačnici i živjeli ‘naši stari’, reklo bi se. Iza pojma ‘organski’ koji zvuči tako sofisticirano, krije se jednostavno uzgoj bez pesticida i aditiva. Ova se filozofija odnosi i na pripremu hrane pa preporučuje izbacivanje gotove hrane, nastale u tvornicama te fokusiranje na kuhanje kod kuće. Ne trebaju to biti nikakvi komplicirani recepti. U vodu jednostavno ubacite komade junetine ili piletine i nešto povrća i za koji sat već imate juhu koja vam može trajati nekoliko dana pa i mjeseci ako ju zamrznute. Isti možete učiniti s varivima koji su redovito kombinacija nekog od povrća i mesa, bilo da se radio o varivu s graškom i piletinom, onom s keljom, zeljem i kobasicom, porilukom…nastavite niz jer izbor povrća koje možete staviti varivo je ogroman, naravno sukladno sezoni.  Ako samo mjesec dana prakticirate ovakvu prehranu već ćete uočiti brojne prednosti. One su sljedeće:

Potaknut ćete mršavljenje

Kad vam metabolički i hormonski sustavi više ne lete na sve strane reagirajući na divlje fluktuiranje razina inzulina (koji stalno signalizira tijelu da mora pohranjivati masti), tijelo može prirodno početi odbacivati  neželjenu težinu.

Ojačat ćete imunosni sistem

Izbacivanje namirnica koje izazivaju upale i alergijske reakcije može vašem imunosnom sustavu dati priliku da se usredotoči na važnije stvari. Kad odstranite toksične namirnice, mogli biste otkriti da ćete rjeđe biti prehlađeni i imati manje infekcija jer će tijelo dati  energiju i sposobnost boriti se s uljezima. Potpuno je logično da sezona prehlada počinje u isto vrijeme kad i sezona šećera, odnosno sezona prejedanja blagdanskim šećernim užicima

Izoštrit ćete um

Izbjegavanje namirnica koje zamagljuju um donosi velike blagodati mozgu. Kad olakšate opterećenje na tijelo, oslobađate i um. Intuitivno to i znate. Znate da drugačije razmišljate poslije čaše vina i kriške čokoladne torte, nego poslije obroka koji se sastoji od kvinoje, lososa i brokule. Jasnoća uma i njegovo usredotočivanje proizlaze iz zdrave prehrane i izbjegavanja namirnica koje vam remete regulaciju šećera i hormona u krvi.

Povećati ukupnu energiju

Kad niste opterećeni usporenim metabolizmom i podivljalim hormonima, razina energije vam može skočiti u nebo. Osjećat ćete veću želju za pokretanjem pa čak i vježbanjem, što će vam zauzvrat masirati i aktivirati vitalne organe.

Zamijeniti loše navike dobrima

Kad izbacite neke vrste hrane iz prehrane, makar i privremeno, možda prekinete naviku koju ste dugo imali. Možda prvi put u životu shvatite da ste preživjeli 24 sata bez šalice kave s dosad neviđenom lakoćom.